clujing (7) – oaspeti in vechile case clujene – Casa Mauksch-Hintz

Se vorbeste mult in ultimele zile de revendicarea edificiului care gazduieste astazi Muzeul Farmaciei, unul din obiectivele culturale catalogate ca fiind de importanta nationala. Daca despre muzeu puteti afla cate ceva vizitandu-l in perioada Noptii Muzeelor, despre casa in sine, prima farmacie laica documentata istoric a orasului, va invitam sa aflati cateva repere in cele ce urmeaza.

Sursa foto: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Farmaciei si Greenstone

Casa-Hintz-1904

Coordonate GPS:latitudine=46.77117, longitudine=25.58950

An:sec.XVI, renovata in 1766 si, mai apoi, in 1950

STil arhitectonic:eclectic cu puternice influente baroce si puritane  

Orar de vizitare curent:marti-duminica:10:00-16:00

bjc_cv_cs_foto_595
Istoric:Se presupune ca primul imobil din locatie a fost construit in secolul XIV, dar se cunoaste ca incepand cu 1573 cladirea a fost destinata primei farmacii laice din Cluj, urmand ca in 1752 , ea sa fie inchiriata lui Tobias Mauksch, farmacist si conducator al Bisericii Evanghelice-Luterane din vecinatate, care deschide farmacia cunoscuta sub numele de SF.Gheorghe. Catre sfarsitul sec.XIX, afacerea si imobilul sunt mostenite de familia Hintz in posesia careia vor ramane pana la nationalizarea din 1949. In 1950 casa este renovata, deschizandu-se pasajul pietonal si definindu-se imaginea austera de astazi. In zilele noastre, cladirea adaposteste Muzeul de Istorie a Farmaciei, cu o colectie ale carei baze au fost puse de Julius Orient in sec.XIX. si care reflecta activitatea farmaceutica din Transilvania secolelor XVI-XIX.

Arhitectura:: Acoperisul inalt, in doua ape al cladirii, acoperit cu solzi de tigla ofera indicii legate de vechimea imobilului. In incaperile de la parter, in pivnita si in curtea interioara se mai pot vedea elemente de decor renascentiste transilvanene. Din 1766, de la constructia initiala se pastreaza liniile fatadei dinspre Piata Unirii (lucru confirmat de cateva vechi instantanee ale fotografului clujean Veress Ferenc), bolti semi-cilindrice cu stucaturi bogate, aurite, in stilul baroc tarziu, iar in Officina se regasesc fresce originale, baroce si ele, cu tematica farmaceutica, unice in Transilvania, incadrate in medalioane in forma de inima sau ovale, simple. Cele mai importante reprezentari grafice sunt vigilenta, simbolizata de un cocor cu o piatra in gheare si arborele vietii, incadrat de serpii lui Aesculap.

La renovarea care a avut loc la inceput de secol XIX, stilul arhitectonic al casei se modifica in clasicist, iar la jumatatea secolului XX, revine la aspectul puritan.
In 1950 este construit pasajul pietonal si intrarea spre spatiul colectiilor muzeului, iar cladirea primeste actualul aspect auster si rece, imbogatit doar de o cornisa interesanta si de uncon de pin din calcar amplasat in unul din colturi

Curiozitati:Ghidul Lonely Planet dedica un paragraf separat colectiei Muzeului de Istorie a Farmaciei si curatorului acesteia.
Farmacia care a functionat in imobil a fost condusa de 9 generatii ale familiei Mauksch-Hintz
Exista fotografii din diverse perioade istorice care reflecta transformarile prin care a trecut cladirea de-a lungul timpului.
In colectia Muzeului se regaseste si o farmacia portativă, un element sculptat in lemn pretios, considerat o bijuterie artistica rara, sticlute decorate cu flori si personaje continand asa-numitele elixire ale dragostei, de fapt vinuri aromate produse local si chiar si o reteta din secolul XVIII, provenind de la o farmacie venetiana si continand 60 de concentrate din plante,
opiu si bucatele de carne de vipera
Tot aici poate fi vazut si primul electrocardiograf din oras.
parfumul-iubirii-1_60819800

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>