clujing (5) – statuia lui Matei Corvin

Astazi, desi destul de frig afara, ne oprim in locul de intalnire preferat al clujenilor, statuia care vegheaza centrul vechi al orasului si care a fost recompensata cu locul I la expozitia mondiala de la Paris in anul 1900.

matcor3

sursa foto: revista online Historia

Coordonate GPS: latitudine=46.772437, longitudine=23.58799

Anul dezvelirii:1902

Autori: sculptor:Janos Fadrusz; arhitect Pakei Janos  

matcor2

Istoric: In 1882, la implinirea a 450 de ani de la nasterea la Cluj a lui Matei (Mathia) Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, Consiliul Legislativ Orasenesc stabileste executarea unui monument in cinstea fostului rege al Ungariei. Datorita costurilor mari solicitate de realizarea ansamblului, dezvelirea monumentului a fost facuta abia in 1902. Cele 5 statui ale grupului monumental, reprezentandu-i, alaturi de rege, pe Stefan Bathory (voievodul Transilvaniei), Stefan Zapolya (palatinul Ungariei), Pavel Chinezu (banul Timisoarei) si pe Balazs Magyar (conducator de osti) au fost aduse cu trenul de la Budapesta si mai apoi, pe linia tramvaiului cu cai pana in locul amplasamentului unde ridicarea si montare a durat 3 saptamani.

Ceva mai tarziu, in 1919, dupa Marea Unire, s-au intreprins demersuri pentru demolarea monumentului, considerat la acea vreme un simbol al nationalismului maghiar. Salvarea ansamblului s-a datorat ideii lui Nicolae Iorga care a propus amplasarea unei placute trilingve care sa puna in lumina originea romana a lui Matei Corvin

Arhitectura:Grupul statuar monumental este realizat din bronz de sculptorul Janos Fadruzs si de arhitectul Pakei Janos si se afla pe un soclu de piatra ce reprezinta stilizat simbolul orasului Cluj – poarta cu 3 turnuri de cetate. Statuia centrala ecvestra are o inaltime de 12 m si este inconjurata de 4 figuri istorice, sfatuitorii de taina ai regelui, tinand in mana drapele germane, turcesti, cehe si moldovenesti, capturate in bataliile purtate.
La expozitia mondiala din anul 1900 desfasurata la Paris, statuii i s-a acordat premiul I.

matcor4

matcor5

Curiozitati:
Se spune ca nu esti din Cluj daca nu stii ca locul preferat de intalnire al clujenilor este ‘coada calului’, iar cele mai animate si importante evenimente ale orasului se intampla sub privirea lui Matei Corvin;
Chipul lui Stefan Bathory este, de fapt, chipul sculptorului Janos Fadrusz;
Unul din generalii care pleaca steagul in fata lui regelui este moldovean, desi istoria arata ca Matei Corvin a fost invins de Stefan cel Mare la Baia in 1476.
Datorita originii romane a regelui Ungariei, statul roman a refuzat repetatele cereri ale autoritatilor maghiare de dupa cel de-al doilea razboi modial de a intra in posesia statuii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>