clujing (4) – Turnul Pompierilor

bjc_cv_cs_foto_572 Sursa foto: greenstone.bcj.ro

Se inalta in centrul orasului un turn ce candva uimea prin semetie, o constructie din vremuri apuse care ar putea deveni, cu ceva grija din partea autoritatilor sau a unui investitor inspirat, un reper cu mare potential. Totusi, astazi, Turnul Pompierilor, denumit candva al Lacatusilor datorita faptului ca la constructia si intretinerea sa a contribuit breasla cu acelasi nume, zace in paragina si mizerie. Ca si cum n-ar purta cu el peste 500 de ani de istorie.

Calatoria noastra prin Clujul istoric face astazi popas in apropierea pietei Mihai Viteazu, unde, daca ridicati privirea, veti observa un paralelipiped din piatra, acoperit cu sticla, impungand orgolios cerul.

Coordonate GPS:latitudine=46.77338, longitudine=23.59092  

Anul constructiei: 1547

Istoric:In 1547, datorita numeroaselor incendii care izbucneau in cetate, se inalta in incinta fostei cetati Turnul Pompierilor, cunoscut initial ca Turnul Lacatusilor, dupa numele breslei care a finantat si a aparat aceasta constructie. In sec.XIX, cladirii i s-au mai adaugat 2 etaje si i s-a atribuit rolul de punct de observatie si paza impotriva incendiilor. In 1936 imobilul se inchide, dar vor exista cateva tentative de redeschidere. Spre exemplu, in anii ’80 s-a dorit infiintare in incinta a unui muzeul de astronomie, ocazie cu care turnul a fost acoperit cu o piramida de sticla, iar mai apoi, in 1990, cladirea a primit, pentru o scurta perioada de timp, destinatia de muzeu al pompierilor.

137347402255sursa foto: Galeria Quadro
Arhitectura:Turnul cu patru laturi a fost construit initial din piatra, neavand o inaltime impozanta. In timp insa i s-au adaugat 2 etaje, onservabile astazi datorita tencuielii, la ultimul fiind amplasat un clopot cu ajutorul caruia se dadea alarma in caz de incendiu. Piramida de sticla care acopera edificiul a fost construita in urma cu aproximativ 3 decenii, in vederea redeschiderii. Astazi cladirea se afla in parasire.

Curiozitati:
Initial constructia a purtat denumirea de ‘poarta mica din Ulita Sapunului’ si s-a inaltat pe ruinele unui vechi bastion.

Inscriptia in latina de pe placa amplasata pe turn se traduce prin ‘Cel care se invinge pe sine este mai puternic decat acela care invinge cele mai puternice ziduri’.

Acoperisul de sticla a fost inaltat in 1980, atunci cand s-a incercat amenajarea unui muzeul in incinta.

Acest turn, surprinzator, la vremea lui unul din cele mai putin importante din cele 18 initiale ale orasului, este, din pacate, unul din cele 2 doar pastrate.Daramarea celorlalte s-a petrecut in sec.XIX cand s-a decis sistematizarea orasului.

Turnul a fost ridicat intr-una din cele mai sarace zone ale orasului in care se aflau si cele mai mizere bordeluri.

00074396_large

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>