clujing (3) – Teatrul National si Opera Romana

Pentru ca tocmai s-au implimit 96 de ani de la fondarea Operei Romane clujene, in ‘plimbarea’ virtuala pe care o propunem azi, ne oprim sa aflam cate ceva despre o cladire reprezentativa, pe care orice calator care ajunge in oras coborand Calea Turzii o va regasi fara dificultate, marcand peisajul urban in actuala Piata Avram Iancu. Iar daca sunteti la curent cu viata culturala a zonei, stiti cu siguranta ca aici au loc reprezentatii teatrale de marca si numeroase evenimente artistice clujene.

Sursa foto: http://www.antic-shop.ro/antichitate/altele/carte-postala-cluj-opera-romana

opera

Coordonate GPS: latitudine=46.77013, longitudine: 23.59724

Anul contructiei: 1904-1906
Anul fondarii institutiei: 1919

Istoric: Intre 1904-1906, cladirea fost ridicata pentru a adaposti Teatrul Maghiar, care s-a mutat aici din vechiul sediu de pe strada Kogalniceanu (astazi, demolat). Din anul 1919, in aceasta cladire functioneaza Teatrul National si Opera Romana.In 1940, trupa maghiara revine pentru o scurta perioada pe aceasta scena, iar trupa romana se refugiaza la Timsoara.

Stil arhitectonic:neobaroc cu elemente Secession  

Arhitectura: Cladirea Teatrului National Cluj a fost inaltata in stil dominant neobaroc, cu elemente renascentiste si Secession. Fatadele poarta elemente decorative eclectice, principalul element de atractie fiind portalul tripartit arcuit al intrarii. Lira de pe frontonul cladirii vorbeste despre destinatia edificiului, iar statuile din bronz, conducand atelaje trase de lei, care domina cele doua turnuri, ii reprezinta pe Thalia (vest) si pe Apollo (est). In interior, Teatrul National Cluj detine o sala circulara, pe 4 nivele, stal, 2 randuri de loje si un balcon, decoratiunile fiind realizare din bronz aurit, lemn si marmura, aceasta din urma dominand holul. Tavanul salii de spectacole prezinta motive florale orientate pe axele cardinale. Capacitatea totala a salii depaseste cu putin 900 locuri. In fata cladirii se afla amplasate statuile lui Mihai Eminescu, realizata de Ovidiu Maitec si cea a lui Lucian Blaga, creatie a lui Romulus Ladea.

Curiozitati:
Prima trupa de teatru clujeana se infiinteaza in 1792.
Cladirea Teatrului National din Cluj se inscrie in lista celor 48 de constructii cu destinatii similare realizate de firma vieneza insarcinata cu inaltarea edificiului.
Opera Romana din Cluj este prima institutie de stat de gen din Romania.
Prima reprezentatie in limba romana a avut loc in 1919, marcand 1 an de la Marea Unire.
Statuile din nisele de la etajul intai ii reprezentau initial pe Miklos Wesselenyi si pe Miklos Josika, doi oameni de vaza ai urbei de la sfarsitul secolului XIX. Ulterior, in locul acestora au fost amplasate 2 statui din marmura ale lui Apollo si Thaliei
Cladirea Teatrului National din Cluj se
aseamana cu cladirea sora poloneza din Torun.
Se presupune ca designul actual al scaunelor balconului este foarte apropiat de cel al scaunelor initiale ale teatrului.

teatrul-cluj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>