cu gard sau fara – cu ochiul critic pe la Untold

mhimg3o

Si uite ca a inceput si Untold. Adica nah, incepe azi. Si daca-i asa, mi se spune sa ating subiectul zilei: cu gard sau fara gard? Si ma conformez, asa incat zic: cu gard. E un festival pana la urma. Iti iei bilet sau stai acasa. Ca se tine in Parcul mare? Foarte fain pentru participanti. Pentru cei ce obisnuiesc sa alerge acolo sau sa iasa la plimbari… ghinion de nesansa. Stiu, suna urat, dar, zau asa, oameni buni, o saptamana nu moare nimeni, cred. Ceea ce vreau sa spun este ca, da, este un spatiu public, asa cum sunt si stadionul, Cetatuia, centrul orasului sau strazile orasului, dar putem fi si toleranti si mai putin comozi. Desi in zilele noastre multa lume uita ca nu este centrul universului.

Ma amuza cei ce ‘revendica’ Parcul mare ca proprietate a cetateanului (a propos, care cetatean? Oricare? Pai atunci si cei ce participa la concerte sunt cetateni. Ei n-au aceleasi drepturi? ba ei au si platit in plus dreptul asta. Privatilor, ce e dret, dar nu va imaginati ca Primaria a organizat evenimentul pro bono!). Ii asemui in mintea mea cu acei batranei care pazesc din spatele ferestrelor un loc de parcare pe care nu l-au platit, dar de care se simt atasati emotional ca de un frate mai mic, pentru ca, dragul de el, e in fata ferestrei lor.

Singura mea grija e legata de cum vor arata iarba, aleile si lacul dupa. Ca doar nu am devenit brusc o tara de delicati care vor calca 4 zile in varful picioarelor printre firele de iarba. Pot doar spera ca vor ajunge banii si pentru curatenia de dupa si pentru revigorarea spatiului verde care, categoric, va avea de suferit.

Iar daca avem impresia ca de pe urma evenimentului Clujul nu castiga economic nimic, cred ca ne inselam: spatiile de cazare sunt ocupate, crasmetele se vor umple in cele 4 zile de festival, magazinele vor vinde si, chiar daca din cei ce vor fi acolo foarte putini vor ‘executa’ si activitati culturale colaterale, toti, veniti de pe te-miri-unde, vor ‘da cu nasul’ de comorile orasului si poate isi vor dori sa revina. Se numeste turism.

Dar da, chiar asa, de ce nu se organizeaza pe Cetatuie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>