Vizita in provincie – un top facut de altii si transcris de noi

Saptamana trecuta ne-au vizitat orasul (nu va emotionati, nimic de genul covor rosu si fanfara) cativa, hmmm, sa-i numim ‘parteneri de afaceri’. Categoria intelectuali pana in 35 de ani, cu facultati grele in spate, oarecum corporatisti, dar cu mintea foarte deschisa si patrunzatoare, umblati prin lume si, pe deasupra, bucuresteni. Nu ne vom emotiona nici la acest ultim mic detaliu, dar vom tine putin cont de el in cele ce urmeaza.

Si cum acesti domni si doamne au avut de petrecut mai bine de 10 zile in Cluj, una din primele intrebari pe care si le-au pus a fost ‘si noi unde mancam?’. Daca pranzul l-am rezolvat relativ usor, mergand la Marty, caci in zona in care lucrez mare lucru nu este pe o raza rezonabila de acces, cu serile a fost mai dificil. Asa incat, oraseanca ce ma aflu, mandra nevoie mare de orasul meu si oarecum cunoscatoare, am propus o lista cu vreo 15 variante posibile, cat mai apropiate de hotelul in care erau cazati (adica nu i-am trimis tocmai in Marasti sa deguste diverse).

Nu stiu in ce masura propunerile mele sunt relevante (‘bineinteles ca sunt’, veti sustine), dar va spun deocamdata, asa, de cultura generala, doar care-a fost top 3-ul lor si motivele alegerilor facute.

Asadar, tobe in fundal, desi probabil nici o surpriza majora:

1373431405274

Mentiune: Marty. Daca nu din alte motive, macar pentru ca au niste rondele de ceapa de-ti lasa gura apa si mancare vine repede, chiar daca sunt 7 oameni la masa. Bun pentru un pranz nepretentios si pe fuga. Si mai au si limonada cu ginseng. Asta, desigur, daca nu raman prin pahare cine stie ce detergenti de vase de putere mare, care iti vor curata si stomacul mai mult decat iti doreai.

Locul 3: Bulgakov. In primul rand pentru ca suna intelectual, desi in cazul de fata numele n-are nimic de-a face cu scriitorul. Poate doar secretairul o fi avand o varsta apropiata. Chelneritele-s frumusele foc si asa, cumva, de-o naturalete descurajanta, dar nu prea stiu ele cum vine treaba cu romana. Adica pana sa inteleaga ce-i aia muraturi, iti vor spune ca snitelul nu merge cu asa ceva. Buna si nesanatoasa mancarea lor! Papila se simte gadilata inca din momentul in care mirosul e singura prevestire a bunatatilor ce vor urma. S-au facut chiar si pariuri ca meniul e 100% natural. Nu stim exact, dar ne place si noua sa credem asta.

Locul 2 (ex aequo): Euphoria Biergarten & Livada. Ambele din 1000 de motive, cel dintai mentionat fiind, indiscutabil, mancarea si deserturile. Daca ar fi sa ne luam dupa capitolul bauturi, parca-parca ar fi inclinat usor balanta spre prima locanta, doar ca a doua a venit sa compenseze cu lumina si caldura dinauntru. Si cum in nici una dintre locatii nu au putut sta in gradina sa se bucure de aer si verdeata, inteleg de ce n-au apreciat la adevarata valoare ambianta. Si mai inteleg si retinerea la toalete. In primul caz, nu tocmai curate. Cert este ca domnii mei au cerut reluarea analizei si stabilirea departajarii la urmatoarea vizita in Cluj.

Locul 1: Camino. Mda,mda,mda, nimic nou sub soare. Au mai scris inca 10 bloguri despre asta si chiar nu-mi place sa calc pe urmele batatorite. Dar ce sa-i faci, e alegerea celor despre care va povestesc, a publicului si pana la urma si a noastra, caci ii stim de pe la inceputuri si-i iubim aproape constant tot de pe atunci, cand, noi, inchisi in birouri, inghiteam discret in sec consultand meniurile zilei postate pe facebook, iar terasa era in curtea interioara. Dar sa revenim: cea mai puternica impresia a oamenilor mei a fost sederea la soare in vechea piateta, sub ploaia de frunze, incalzit de o cafea numai buna si aromata (imi pare rau, dar nefiind bautor de cafea, mi-e greu sa gasesc epitetele potrivite). Si asta cred ca e cea mai mare bila alba a locului. PLus muzica pe care eu personal o ador. Apoi au fost bunatatile servite la cina si interpretarile specifice locului date bucatelor. S-au marcat insa la minus berea la 0.33 si chelnerii unii distrati, altii intepati, iar restul cam uituci. Si toaleta. Cumplit de rece.

Asadar, ca sa scapam de responsabilitate, va aducem aminte ca topul de mai sus nu ne apartine, desi pleaca de la un short-list facut de noi, dar asa se vede el din perspectiva unor oameni normali, nici prea-prea, nici foarte-foarte, veniti in urbea de pe Somes pentru un sejur. Noi nu facem decat sa adaugam un ‘Enjoy!’ la cele de mai sus sau, poate, descoperiri placute! Ceea ce vom face si noi, caci iesim in seara asta sa verificam daca vinul fiert cu mar si scortisoara de la Camino arata la fel de bine ca in pozele de pe net si e la fel de gustos precum pare.

In rolul scribului, fabrica de nimicuri!

later edit: Si daca ne suspectati de piscotareala, aflati despre noi ca nu ne dedam la asemenea gesturi. Platim frumos, multumim si salutam, eventual prietenos! Doar asa simtim ca avem dreptul la carcoteala sau la critica (,) constructiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>