forme, vise si bizarerii – o expozitie la MAC

Pentru ca sunt un om pofticios si am multe in comun cu personajul principal de care va voi vorbi putin si pentru ca azi a fost ultima zi a expozitiei sau pentru ca am avut in aceasta dimineata o ora libera pe care m-am gandit ca ar fi ‘cool’ sa o valorific asa, am ajuns, devreme tare, la Muzeul de Arta sa vad si eu visele bizare ale lui Pantragruel (el fiind personajul de care aminteam) in viziunea lui Dali. Daca va imaginati ca am avut parte de ceasuri curgatoare si elefanti cu picioare de paianjen, aflati ca asteptarile nu mi-au fost satisfacute in acest sens, dar am regasit totusi in litografiile expuse nebunia suprarealistului, sau jocul lui cu dadaismul.

Pe peretii gri-albastrui ai salilor, 3 la numar, originalele lui Richard Breton au capatat o cu totul alta semnificatie prin ochiul lui Dali. Am vazut pofte in alb si negru si in nenumarate forme, flasce sau erecte, toate grotesti, amintind cand si cand de Bosch. Hieronimus Bosch. Am gasit carnuri formand instalatii complicate aducand a perpetuumuri mobile si personaje bizare, jucandu-se abstract de-a ‘uite-o, nu e’.

O experienta ciudata, cu oaresce semne de intrebare, dar nu neplacuta, ba chiar imbucuratoare daca ne gandim ca intr-un oras cultural cum isi doreste Clujul sa fie, numarul de expozitii temporare care merita cu adevarat vazute este uimitor de mic.

L.E: Si pe langa intrebarile pe care mi le-au nascut lucrarile vazute, mai adaug cateva care, create cred, de mintea mea uluita:
1. Daca tot faci o crasma in incinta Muzeului, ceea ce nu-i lucru rau, macar pune pe picioare o afacere care sa-ti aduca suficienti bani incat sa-ti permiti sa nu lasi in ruina o cladire atat de frumoasa si atat de legata de istoria orasului.
2.Inteleg ca se doreste cultura pentru mase, dar nu pretul de 6.06 lei (de unde or fi rezultat sumele astea?) va aduce oamenii la expozitii sau ii va face amatori de cultura. Exista altceva ce ii poate aduce spre tine, iar chestia aia se cheama evenimente pentru toate categoriile de varsta. Parerea mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>