aproape … fun

Imagine-din-spectacolul-FUN-premiera-oficiala-la-Festivalul-Teatru-pe-Drumul-Sarii-e1411741235218
Mi-era dor de teatru, desi in ultima vreme, statistic vorbind, din 5 piese noi vazute la TNC, cel putin 2 sunt slabe rau, iar unei a treia ii cauti mult prea mult subtilitatile pentru a putea fi trecuta la categoria buna (a propos, ma intreb daca nimanui nu-i suna vreun clopotel atunci cand premiul publicului este atribuit piesei ‘Sanziana si Pepelea’, in sensul in care acest public, cel care plateste biletul si umple sala, cum o fi el, profund sau superficial, apreciaza digerabilul, chiar daca nu e de o profunzime remarcabila).

Asadar, ma uit in program si aleg … ‘Fun’-ul lui James Bosley sa fie, pentru ca … Mihai Maniutiu (sic!). Si, traiasca-mi intuitia, tocmai de aceea n-a fost rau. Luate pe bucati, lucrurile arata asa: subiectul – actual si dureros – dezastrul uman care se prefigureaza in societatea in care copiii nu sunt crescuti si tratati cu grija si responsabilitate; muzica lui Serban Ursachi, menita, dupa spusele regizorului, sa usureze digerarea mesajului, a fost sarea si piperul reprezentatiei, desi nu multa lume e fan musical (a propos, multe ‘musical-uri’ mai nou la TNC), punerea in scena si regia – interesante, dar nimic uluitor (era sa zic ‘spectaculos’, dar ar fi fost un joc de cuvinte alunecos). Daca sunteti curiosi cum e Marian Rilea pe viu, nu m-as grabi sa merg la teatru pentru asta, cu atat mai mult cu cat am ajuns sa caut pe net mesajul final al piesei, pierdut la reprezentatie printre balbaieli. Protagonistele canta bine si nu joaca prea rau. Daca stau sa ma gandesc mai bine, ma intreb daca ar fi putut face mai mult. Habar n-am. Posibil.

Una peste alta, daca nu va asteptati la profunzimi ascunse si scene uluitoare, piesa nu e rea, nu plictiseste si are mesaj, nu foarte ascuns, ba chiar prea la indemana uneori, iar Maniutiu o scoate putin din anonimat. Asa incat merita o ora si ceva din viata voastra, daca aveti chef de teatru intr-una din zilele astea. Parerea mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>