Ascuns pe langa Cluj – Biserica de lemn din Ticu Colonie

Campania noastra ‘O poveste cu morala pentru oameni frumosi la suflet’ ne-a purtat prin diverse locuri si, pe langa copiii, parintii si educatorii deosebiti pe care i-am intalnit, ne-a oferit ocazia sa vedem locuri pe care e posibil altfel sa le fi ratat.

Surpriza cea mare a venit la gradinita din Ticu Colonie, unde, aproape ascunsa in ceata diminetii, am descoperit bisericuta din lemn a satului. Oamenii locului ne-au dat voie sa patrundem in lacas si sa ii descoperim frumusetile: un document autentic, scris de mana, rotund, dar auster, care atesta vechimea si provenienta monumentului, acesta fiind o donatie din partea unor romani instariti, pictura murala de o simplitate si de-o frumusete emotionanta si icoane vechi purtand patina grea a vremurilor. Prin ferestrele micute, zabrelite, vedeai razele diminetii jucandu-se in iarba. Era atata liniste in jur incat aveam senzatia ca timpul a stat in loc. Batranii ne-au povestit ca un asezamant la fel de surprinzator si poate chiar mai vechi se afla si in Dancu, o coama de deal mai incolo, cum o iei prin padurea inrosita de toamna. Drept pentru care, acuma, de mos Nicolae cand vom ajunge din nou in zona pentru a le face cateva surprize de sarbatori copiilor, vom merge cu siguranta si acolo.

Si decat sa ma mai scunfund eu in metafore care in ziua de azi nu mai misca pe nimeni, iata cateva poze (made by fabrica de nimicuri) la care nu m-am abtinut sa adaug, pentru culoare, pe cea cu clopotelul gradinitei, batran si el de cand lumea si pamantul, aparitie inedita pentru mine insa, oraseanca cu state vechi si pe cea cu jucaria de Paste a copiilor, o buturuga devenita din mai nimic, iepuras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>