nebunii frumosi ai marelui oras

sursa foto: mediafax

20131030-120133

Clujul e un oras atipic, cu oameni actionand si reactionand si ei atipic. N-as spune, asemeni altora, ca ‘de vina e Caritasul’,ci pur si simplu as lua lucrurile ca atare: asa suntem noi. Daca ai intreba un psiholog, ti-ar spune ca, de cele mai multe ori, iesitul din tipare nu-i un lucru rau. Dar haideti sa vedem cum e asta de fapt. Si poate o sa reusim sa intelegem ceva, candva.

Clujeanul se mobilizeaza greu si cand e sa cumpere, si cand e sa ia o decizie, si cand e sa incerce marea cu degetul si manifesta aceeasi inertie cand vine vorba sa se opreasca din a face ceva. S-o luam metodic.

Ne-au trebuit ani buni pana sa punem punct istoriei bancutelor si altor accesorii urbane tricolore locale.
Pastram de ceva vreme preturi nesimtit de mari la apartamente mai proaste chiar decat cele vechi, mostenire comunista.
Inca nu stim daca unele crasme din oras sunt intr-adevar cool sau doar niste bombe sordide, si asta pentru ca nu-s multi cei care au curajul unor opinii, iar cei ce au propriile opinii sunt si mai putini.
Acceptam proiecte de statui care nu spun mare lucru sau sunt hidoase de-a dreptul doar pentru ca … habar n-am de ce, poate pentru ca ne e pur si simplu frica sa lasam amenajarea urbana pe mana unor tineri cu idei sau poate ca cei ce mai au idei nu le scot la lumina de teama de a nu ramane fara ele. Daramam cladiri incarcate de istorie sau le lasam sa cada singure si nu ne grabim sa marcam si sa oferim vizitatorilor traseul istoric/cultural al urbei. Cam nasol. La fel cum nasol este ca pentru proiectul Grolsch de schimbare a fetei urbei de exemplu, nu pare a se fi gandit nimeni la cum ar putea colora griul murdar sau rotunji colturosenia unui Marasti cu aer de ghetto.
Avem o stema actuala a orasului greu de digerat, dar de care parca nu vrem sa scapam. Vorba lui Klausenburger Peregrinum: de nu putem reveni la vechile 3 turnuri cu o poarta de cetate, simbol care ne defineste istoric si cultural?
Lasam sa arda crasmele unora, si chiar de mai multe ori, si nu ni se pare nimic ciudat.
Firmele care au desfacere si pe piata clujeana, si oamenii de vanzari ar putea confirma asta, au cifre de afaceri mai degraba modeste aici, in comparatie cu cele obtinute in unele orase pe care, in orgoliul nostru, nici macar nu le consideram competitie, ca Oradea, Iasi sau Bacau. Pentru ca, dintr-un motiv oarecare, clujenii … se lasa greu. Si nimeni nu intelege exact de ce. Adica, pozitiv vorbind, suntem statornici, cumpatati si chibzuiti, daca ar fi sa ne intrebi. Ceea ce nu e rau. Dar oare chiar asa este?
Daca un turist ne intreaba incotro sa o ia, statistica spune ca abia 15% din noi i-ar raspunde ceva si sub 10% ar da indicatiile potrivite.

Si totusi … avem atatea alte calitati! Defectele ne dau culoare.

Noi suntem nebunii frumosi ai marelui oras!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>