spionaj la competitie – vizita fulger la Iasi

Din ciclul ‘noi vara nu dormim, dar calatorim’, va spunem ca numai niste … sa spunem ‘entuziasti’ ca noi s-ar fi luat cu mic, cu mare, intr-o vineri seara, dupa ceasurile 6, sa dea o fuga pana la Iasi. Daca motivul real e nebunia noastra, pentru ca nu trebuie sa ne spui de doua ori si noi suntem gata de drum, aproape indiferent de destinatie, motivul bun de ‘dat pe post’ este ca ne-am dus sa spionam putin competitia, pentru ca, poate stiti, poate nu, dar orasul moldav concureaza si el la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021.

Si ca sa n-o lungim peste masura, povestindu-va cum se strabate in cel mai scurt timp un drum, nu tocmai bun, dar tare frumos, de vreo 400 de kilometri, cat de murdar e lacul Bicaz sau cat astepti pentru un pranz la Borsec, va dam raportul despre ce-am vazut la fata locului si cu ce-am ramas de pe urma incursiunii noastre. Pai in primul rand e departe :) si e cald. Peste masura de cald, pentru ca pe la 6 seara noi am prin 41 de grade. La soare, ce-i drept. Dar aratati-mi-l si mie pe acela care nu ajunge, de voie, de nevoie, in lumina. Orasul, desi cu mare potential, nu e tocmai ceea ce se cheama ingrijit, desi, daca e sa te raportezi doar la zona Palatului Culturii, singura extrem de curata, e impresionant. Intr-o plimbare care, la temperatura normala nu are cum sa dureze mai mult de un ceas, hai, un ceas si jumatate, vezi cam tot, de la biserica Trei Ierarhi, pana la Copou. Doar ca atunci cand soarele iti striveste moalele capului, distantele se dilata, iar timpul se masoara in minutele pana la urmatorul popas de bere, iar cateva sute de metri se pot parcurge in 3 ore, pentru ca te opresti de cel putin 3 ori pentru refill.

Ce ne-a placut mult? Pai daca tot am adus aminte de el, Palatul Culturii, o combinatie interesanta de bucati din diverse castele franceze, si gradinile lui cele noi. Sau poate nu-s ale lui, ci ale mall-ului din spate, dar in fine, perfect ingrijite si la locul potrivit, bisericile, puzderie, si conacele din centru, unele din ele, putine la numar, destul de bine intretinute, dar timid puse in valoare. Si nenumaratele cladiri ale Universitatii, fara picturile lui Sabin Balasa, pentru ca nu suntem tocmai fani. N-as uita nici de viile de pe Copou sau de Castel, un soi de … Lara locala, dar mult mai aproape de oras. Ca sa mai imi treaca din naduf, si la ei cerul orasului e impanzit de fire, asa ca mai toate pozele sunt impaienjenite.

Si, daca este sa-mi citez prietenii localnici: pai ce sa mai faci la Iasi? Mananci, bei, dormi, mananci. Si-am mancat. Cea mai mare salata pe care am vazut-o in viata mea (si, probabil cea mai ieftina la dimensiunile date), o tochitura si niste placinte fabuloase si, daca nu ni s-ar fi parut putin macabru, am fi putut comanda fara probleme si o portie de … coliva. Ne-am baut ceiutul infuzat la fix numarul de minute prescris, caci iesenii iti vor aduce o clepsidra potrivita pentru genul de licoare comandat 1511572_341241729365265_3482162186145040102_nsi am cerut nota apasand butonul unei telecomenzi IMG_3703. Chestii care ne-au dat pe spate si ne-au facut sa ne intrebam cand vom vedea s.f.uri din astea si in urbea de pe Somes.

Copoul e tot un soi de Parc mare, ceva mai prafuit si in panta, dar e frumos in felul lui si, desigur, ar trebui sa impresioneze cu teiul lui Eminescu, un copac de cand lumea, sprijinit din toate partile cu bare de fier, gata-gata sa se prabuseasca. Desculti prin iarba, feriti de caldura innebunitoare, am savurat cateva ore de relaxare. Dar n-am gasit nici hamacele devenite oarecum traditie pe langa Chios, nici ambianta pestrita si revigoranta de la noi.

Una peste alta, ca sa nu va plictisim peste masura, va spunem ca, spionandu-ne competitia, am realizat inca o data ca, desi nu-i rau nici la altii, dovada stau cele cateva poze de mai jos, totusi acasa e mult mai frumos.

3 Comments

on “spionaj la competitie – vizita fulger la Iasi
3 Comments on “spionaj la competitie – vizita fulger la Iasi
  1. Pingback: spionaj la concurenta – vizita fulger la Iasi | Fabrica de nimicuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>