parcul de sculptura Arkhai – ascuns pe langa Cluj (9)

Sigur ati auzit de Music Pub si de ‘pita cu unsoare si cu ceapa’ de acolo, o idee indrazneata a anilor 90 si ceva (candva, in crasma aceea se crea si se traia o stare de spirit aparte) si aproape la fel de sigur ati mai vazut prin oras cu ceva ani in urma un IMS (Intreprinderea de Masini Stalin ;) ) vopsit vioi cu floarea soarelui care sigur iti lua ochii mai tare decat orice alta masina straina. Toate astea purtau semnatura lui Erno Bartha, un artist plastic care, mai recent, a ales sa ne uimeasca deschizand un parc de sculptura in Vlaha. Nu va asteptati la bronz sau piatra, la statui ecvestre monumentale sau la instalatii kinetice in genul lui Calder. Nu veti gasi nimic de genul asta in zona. Creatiile sunt din … fan si, pare-se ca, inainte de a poposi aici, facut putintel inconjurul lumii sau macar a unei parti din aceasta, ceea ce poate fi o carte de vizita cel putin interesanta.

Locul e frumusel si, desi plasat la strada, pare cumva rupt de lume sau rupt dintr-o lume fantastica – dinozaurul (de fapt lucrarii ii zice ‘1848’ sau asa ceva) inghite casele din zona, iar timpul se naste continuu din cochilia unui melc. Intrarea costa numai 5 lei si, pare-se, daca te ia cu sete, poti bea o limonada sau o bere pe terasa acoperita. Noi n-am incercat. Ne-au pus in garda cainele, relativ fioros, si doamna, oarecum numai zambet. Oarecum. Tot aici, intr-o zi torida de vara, daca te amuza ideea (si pe noi chiar ne-a amuzat), poti intra in bataia aspersoarelor pentru un dus scurt si revigorant si apoi sa te tolanesti pe spinarea dinozaurului si sa-ti imaginezi ca zbori deasupra vaii.

Noi am ajuns in zona in drumul nostru spre cetatea Liteni, unde sandalele cu care eram echipati nu erau nici pe departe un echipament adecvat, asa incat am schimbat destinatia finala pe Valea Ierii si pe Baisoara, ceea ce, daca tot ati ajuns aici, va sugeram si voua sa faceti pentru ca, altfel, preumblarea nu ar fi cine stie ce.

Cat despre incursiunea la Lara va vom povesti in episodul viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>