franturi din viata unui student clujean intarziat

M-am sucit si m-am razgandit pana acum de vreo 154 de ori, intrebandu-ma daca are vreun rost sau reprezinta vreun interes o postare despre trecerea prin facultate a unui student intarziat. Si de cateva zile imi tot spun ca, la doar 2500 de lei pe an, ce poti astepta de la o Universitate de stat mai mult decat 2 cd-uri cu cursurile si doua weekenduri de consultatii pe semestru? Si-acuma pe bune, la batranete m-au apucat si pe mine studiile? Nu-mi ajungeau cele de pana acum?

psihologie (sursa foto http://old.clujeanul.ro/cotidian/articol/Cluj/Premiera_la_Facultatea_de_Psihologie_din_Cluj.html)

In conditiile in care Facultatea de Psihologie din Cluj e multi-premiata si destul de bine cotata international, pe cine ar interesa faptul ca un student la ID (invatamant la distanta), care nici macar nu-si doreste sa devina cercetator, nu reuseste sa obtina informatiile de care are nevoie decat din gura in gura, de la colegi binevoitori, mersul la secretariat fiind o completa pierdere de vreme, doamnele de acolo, figuri imobile si putin prietenoase, tinandu-l pe ‘eu n-am de unde sa stiu.’ in brate (aaaa… pai daca nu voi, atunci cine?) si avand nu doar un program pentru gravide (de la 9 la 12), ci si o nepasare uriasa: ce conteaza ca informatiile despre note, orarul de consultatii sau plata examenelor sunt gresite si tu ai pierdut timp, bani si vreo 2-3 neuroni? Iar daca iti spui: ‘lasa domne, are facultatea site, aflu de acolo’, vei afla, intr-adevar, posibil surprins, 3 informatii complet diferite despre acelasi subiect. Daca asta te deruteaza, e doar problema ta, nu fa proiectii si atribuiri, altele decat situationale!

Pe cine ar interesa faptul ca, daca esti printre acei putini care, in zilele noastre, nu stiu engleza atat de bine incat sa poata traduce noaptea in somn termeni precum epistemiologie sau extrapolare liniara, nu e floare la ureche sa ai acces la sumedenia de resurse bibliografice. Sau daca traiesti o uriasa disonanta cognitiva cand iti vezi nota inadmisibil de mica la un examen sau proiect (Experimentala sau Sanatii, ca sa dam doar doua exemple) in conditiile in care iti imaginezi ca, nah, poate nu o fi 10, dat undeva intre 8 si 9 tot e, e bine sa faci contestatie, chiar daca nu iti sta in fire si ai 1000 de retineri, pentru ca, in functie de cat de umila a fost formularea, fie vei obtine o noua nota decenta (de exemplu am aflat cum un 3 devine 9 pentru ca, vai, s-a copiat nota altui coleg in dreptul meu – ceea ce e ciudat pentru ca pe lista, in jur nimeni nu are 3 sau cum 1 (da, da, e nota aia pe care o iei daca esti copist sef sau panseluta) devine 7 pentru ca … atat), fie ti se vor purta sambetele pana in re-re-re-examinari.

Cine e cel care ar da doi bani pe faptul ca Neurostiintele, o materie chiar foarte interesanta si de care acuma, la 3 ani distanta m-am indragostit, o inveti mai degraba pe dinafara la vremea ei pentru ca, daca nu ai o baza solida in ale biologiei, fiziologiei, etc, e greu sa intelegi efectiv ce se petrece in corpul tau. Sa nu uitam ca disciplina asta este, la Medicina, una de anul 6. Oare din ce motive?

Cine ar fi interesat de faptul ca unele cursuri (nu multe) au pasaje intregi preluate de prin Wikipedia. Sau mai stii, poate ca Wikipedia le-a preluat de la dragii nostri indrumatori.

Sunt un ‘grammar nazi’ uneori (mai ales cand e vorba de altii, pentru ca recunosc spasit ca si mie imi mai scapa porumbeii – rusine mie, deci!) si ma bucura ca si cei de la facultate sunt asa, de timp ce mentioneaza asta la cerintele proiectelor (adica ai in unele cazuri 0.2 puncte daca ai scris corect), dar cateodata stau si ma intreb daca e in stare cineva sa-ti dea punctele alea, de timp ce unele cursuri sunt scrise ca revistele glossy – dupa ureche.

Nu contest ca domnii profesori sunt, profesional vorbind, din cale afara de competenti, sta dovada recunoasterea lor internationala si studiile pe care le publica, dar multi din ei, ca si pedagogi, adica rolul asumat atunci cand au venit la catedra, sunt doar ceva mai sus de genunchiul broastei, iar ca interes didactic pentru studenti … Sau poate e doar o perceptie eronata a unui om care a facut facultatea la distanta pentru ca, prins intre serviciul de 10-12 ore si viata de familie, dar vrand teribil de mult sa invete, asta a considerat ca poate duce.

Cu toate astea, in fata unor dascali ca Daniel David, Mircea Miclea, Adrian Opre, Alina Rusu sau Oana Benga, imi voi scoate intotdeauna palaria cu respect si consideratie. Si mai sunt cativa.

Oricum, pentru ceea ce am primit frumos si util in cei 3 ani de facultate, multumesc si sunt recunoscatoare!

Dar totusi, pe cine ar interesa toate acestea? A da la Cluj este, dupa cum ni s-a explicat, o optiune personala, o alegere la care poti renunta. Asadar, cum nu reusesc sa gasesc raspunsul, ma gandesc ca mai bine nu scriu nimic, iar acesta va fi un post gol, asa, de final de scoala si spre aducere aminte. Iar daca voua vi se pare ca ati citit ceva pe aici, va spun sigur ca vi se pare.

Iar daca vreodata, inainte de 70 de ani, ma mai bate vreun gand sa ma mai apuc de vreo facultate, uitati-va mirat si dispretuitor la mine, va rog!

later edit: si ca sa nu ma suspectati de tupeu fara fond, aflati despre mine ca inainte de asta am mai trecut prin ceva facultati (de stat) si-un doctorat. Si niciodata ca gasca prin apa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>