perspecTIFFe 2014 – (1)

images
N-am mai scris de ceva timp si tare posibil s-o mai tinem asa pentru inca vreo 2 saptamani. Ca studenti intarziati ce ne aflam, suntem in focurile sesiunii si, pe langa asta, ne mai smulgem cateva ore pentru facut una-alta, atat cat sa nu zicem ca nu mai avem viata personala. Si pentru ca a inceput TIFF-ul, ce alt subiect mai bun credeti ca am putea avea? Dacii blonzi de 1,90 vazuti la zilele Clujului pe langa zidurile cetatii? Neah, dar recunoastem ca ne-ar placea sa-i mai intalnim pentru ca suntem fascinati de … mestesugul lor de a face vase din lemn :p.

Asadar, a inceput TIFF-ul si, ca de obicei, la deschidere n-am ajuns, noroc ca focurile de artificii de sambata le-am vazut de acasa, discutand despre filme cu gasca de prieteni. Deci putem spune ca e ca si cum am fi fost acolo. Ceea ce ne place, e faptul ca festivalul asta a supravietuit si ca ii merge bine, ca biletele costa la fel ca acum un an sau doi, ca vine lume de pe toate continentele, ca se deschide cinema Arta cu ocazia asta, ca au scos Moleskine-uri personalizate :) si ca exista un depozit de filme (posibil permanent). Partea haioasa cu depozitul asta este ca bannerul care ii semnalizeaza locatia inconjoara doua toalete publice ecologice. Sa zicem asa, interesant si ‘bine gandit’. Ce nu ne place e ca voluntarii (aia de i-am vazut noi) nu zambesc si-s de o nepasare fioroasa, ca nu s-a prea schimbat nimic de 13 ani de cand functioneaza, adica ba da, notabila ar fi, dupa mine, mutarea unor concerte de la Conti la CCS, locatie de o banalitate si o austeritate inspaimantatoare. Si daca permiteti o parere personala, mi-as dori teribil un Open Air in Gheorgheni sau pe Cetatuie, de exemplu. Inteleg ca supermarketuri n-avem in zonele astea, locuitorii lor fiind taxati de intelectuali la care cultura nu trece prin stomac, dar vad ca nici de cultura, in forma ei populista, nu avem parte.

Ieri am apucat sa mergem la Victoria, la Stockholm, un film spaniol despre laturile vietii si legaturi ciudate, un film … hmmmm… oarecum bizar, incarcat, dar chiar fain facut. Nu stiu cum se face, dar cred ca o sa am nevoie de macar inca o zi sa-i inteleg substraturile, alea pe care ma gandesc eu ca le-ar avea, chestie de care, totusi, n-am sa am timp atat de curand. Asa incat, peste vreo luna, cand o sa inteleg, poate va mai povestesc o data. Astazi n-am sa ma mai incapatanez si imi las apartinatorul legal sa aleaga el pelicula la care vom merge. Cateodata are mai mult fler si intuitie decat subsemnata. Cine stie, poate ajungem la ‘Love Eternal’ sau la ‘Vis-a-vis’.

Asadar, cate zile ne umplem de filme. Nu putem decat spera ca vom nimeri la cateva care sa ne lase urme pe cortex sau pe suflet. Va tinem la curent!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>