tara te vrea (si uneori te are) prost

business-team (imagine preluata de pe lerablog.org)

Vorbeam zilele trecute pe FB cu unul din cititorii nostri despre faptul ca ‘tara te vrea prost’. Tara, societatea, compania sau orice altceva de gen. Nu e greu de observat ca, in multe cazuri te si are prost. Poate nu chiar pe tine, cel ce citesti acum, desi ai putea face si tu parte din gloata manipulata la un moment dat (si cred ca ar fi o gramada de spus aici, de exemplu, despre mitingurile ‘Salvati Rosia Montana’ la care am participat crezand ca nu suntem manipulati, dar totusi nimeni nu cred ca poate baga mana in foc pentru asta), dar sunt convinsa ca vi se intampla, si nu tocmai de putine ori, cel putin sa ridicati o spranceana cand vedeti cata lume din jur participa la tot soiul de manifestari la care, de exemplu, inveti sa devii destept in 5 minute (de fapt aici ma insel. Nimeni nu mai vrea azi sa fie destept. Smecher, da, sigur. Dar destept? Pentru ce?), sa slabesti 20 de kilograme in doua zile, sa fii mai fericit instantaneu sau cata lume citeste ‘literatura’ inspirationala care iti spune ca a sta cu mainile in san, ma scuzati, concentrandu-te cat poti tu de tare la banii care iti vor veni doar pentru ca tu ii astepti, este calea in viata. O fi, eu n-am incercat si nici n-am de gand, desi nu mi-ar prinde rau o mostenire, ceva, acolo sau vreun magnat care sa se indragosteasca de blogul asta. Sa va vorbesc despre emisiunile de la teve? Nici n-are rost. Motivul pentru care inca platesc abonamentul, ala scump, desigur, sunt pachetele cu Discovery-urile de tot felul, e drept, tot un soi de cultura pentru toti, dar …

Unde vreau sa ajung insa … primesc astazi de un alt prieten un decalog. Al lui Chomsky, nume pe care l-am intalnit la cursurile de informatica, prin cartile de psihologie si inca in cateva locuri, ceea ce ar putea sa ne spuna ca acest om poate stie ceva mai mult decat mine. Si in spiritul sintagmei ‘tara te vrea prost’, simt nevoia sa public textul primit, desi nu are legatura directa cu Clujul. Totusi, poate va intereseaza.

Noam Chomsky este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
În afara mediilor academice, Chomsky este mult mai cunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică, îndeosebi în ceea ce priveşte critica vitriolantă la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar şi a guvernelor altor mari puteri. Drept care este considerat şi o personalitate marcantă a stângii politice din Statele Unite.
Noam Chomsky a identificat şi a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică în criza de legimitate şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky”.

Decalogul Chomsky
1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.
6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.
8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei
Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.
10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare
Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>