te-am vazut intr-un loc unde nu ai fost si nu poti fi :) – ziua a 6-a din cele 100 de zile pentru o harta de poveste

sursa primei si ultimei fotografii: http://wikimapia.org/29499928/Twin-buildings-architectural-ensemble
in rest, pozele, mai mult proaste decat bune, apartin fabricii de nimicuri.

download

Azi va propun sa va plimbati pe Strada in Oglinda pentru ca stiu ca o parte din voi vor ajunge sa se inghesuie la martisoare in Piata Unirii (si-o sa ma imbulzesc si eu la standuri ca doar nu credeti ca scapati de un post de sezon catre seara, asa).

Ei bine, daca tot sunteti in zona, mergeti la o ciocolata calda la Enigma (cea mai groasa pe care o stiu eu in Cluj), desi n-au deschis terasa aia interioara frumoasa si uitati-va in jur. Nu-i tocmai ceea ce ii spune numele, pentru ca, de fapt, nu e vorba decat de doua cladiri, aproximativ simetrice, copie a unor ansambluri similare din Viena, dar construite de asa maniera incat sa lase impresia de reflectare deformata a uneia in celalata. Inca din piata veti observa imobilele de care va spuneam, Palatele Statusului, cu colturile rotunjite, si turnuri pazite de soare si intemperii de ‘coifuri’ decorate baroc (adica foarte bogat), care va intampina la capatul vestic al strazii.

Incercati sa faceti abstractie de taraba cu pui condimentat, foarte flashy, care, dupa mine, da ca nuca in perete acolo unde a fost plasata, adica in fostele spatii comerciale de elita ale vechii urbe si de marmura pictata in rosu, gratie, probabil, ideii cam indoielnice de design a celor de la compania de telefonie mobila. Priviti mastile grotesti si ghirlandele bogate cu flori si frunze cu care e decorat ansamblul de cladiri sau incercati, ca experienta, sa patrundeti intr-una din curtile interioare. Nu-i chiar atat de greu si experienta e interesanta.

De ce iubesc eu strada asta, pentru altceva decat pentru o parte din cele de mai sus? Pentru ca, de mana cu mana, copil fiind, veneam aproape in fiecare an cu ceva vreme inaintea Craciunului sa-mi aleg papusa de la ‘Cei trei ursuleti’, cel mai mare magazin de jucarii din Cluj de pe vremea comunismului, unde in general nu gaseai decat truse medicale pentru copii, hornari cu capul mare si forme geometrice in culorile patriei, blocate in cutii de plastic urate. Inaintea sarbatorilor era altfel. Oamenii se inghesuiau sa prinda cate o ‘Aradeanca’ mare, bucalata si, la vreme aceea, ziceam eu, frumos imbracata. Locul avea si un semineu care ma fascina si care, culmea, era pornit cateodata. A propos, stiti ca pe cladirea de la coltul strazii mai exista inca in urma cu aproape un an, atarnata subred, firma acelui magazin? Voi trece azi pe acolo sa vad daca mai este. M-ar intrista sa o fi dat cineva jos.

Si mai imi aduc aminte de gimnaziu, cand dintr-o curte de acolo, mi-am cumparat primii mei cercei negri,‘revoltati’ si altfel, la care mama s-a uitat cu o privire ucigatoare si de vremea studentiei si de Bahia, una din primele locante cu aer sa zicem indian si sa nu mai continuam mai departe :).

Asadar, reperul 6 din harta sufleteasca a urbei de pe Somes este, pentru noi, cei de la Clujul de poveste, Strada in Oglinda. Pentru voi care ar fi?

Strada-in-oglinda-si-catedrala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>