100 de zile pentru o harta de poveste – ziua 2 – casa Argintarului

Luata in ansamblu, strada I.C.Bratianu (fosta 23 August, fosta Ulita Regala) e umeda, intunecata, aglomerata si, pe alocuri, cam decrepita. Pe trotuare abia incapi de atatea masini parcate, iar ici si colo mergi cu frica in san, asteptand oricand sa-ti cada o tigla sau o bucata de stucatura in cap. Cu toate astea, ochiul avizat, sau poate doar atent, gaseste, de la un capat la altul si la tot pasul cladiri care spun povesti.

Una din ele, Casa Breslei Aurarilor (sau casa Argintarului, cum o stiam eu din copilarie), e, pentru mine, mai interesanta decat toate.


Datand de prin secolul XVII, constructia initiala, in stilul Renasterii tarzii, a suferit, pare-se, modificari, adaugandu-i-se numeroase elemente baroce. O veti recunoaste dupa pocalurile sculptate de la ferestre (sa ridice mana cel din cei de varsta mea care n-a batut “Potiru’… ‘ la o … cafea (sic!), in vremea studentiei) si dupa curtea interioara care te intoarce in timp cu multi-multi ani. Elementele astea de recunoastere sunt necesare atat timp cat nimic altceva, nici macar o inscriptie, nu pomeneste istoria locului.

Fosta primarie, caci cladirea a avut candva si destinatia asta, e al doilea loc propus de noi pe harta sufleteasca a Clujului. In primul rand pentru ca nu se poate ca, trecand pe acolo, sa nu simtiti teribil nevoia sa a intra si de a descoperi comori ascunse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>